środa, 6 sierpnia 2014

Włoskie marzenia i panna cotta

Nasze podniebienia kochają włoską kuchnię. Wszelkiego rodzaju spaghetti, pizza, focaccia i przede wszystkim desery. Moim marzeniem jest wyjechać do Włoch i codziennie próbować czegoś nowego. Mam nadzieję, że kiedyś będzie mi to dane. A dopóki się tak nie stanie będziemy same przygotowywać dania z "tamtej części świata" ;)



Składniki na około 6 porcji:

400 ml śmietanki 30%
400 ml mleka 3,2%
120 g cukru
5 łyżeczek żelatyny + 4 łyżki wody
1 łyżka rumu

Przygotowanie:

Żelatynę rozmieszać z wodą. Mleko, śmietankę i cukier podgrzewać aż cukier się rozpuści, dodać rum. Doprowadzić do zagotowania i szybko zdjąć z ognia. Dodać żelatynę i energicznie mieszać, aż cała żelatyna się rozpuści. Mieszankę wlać do naczynek (np. filiżanek) i lekko wystudzić, następnie włożyć do lodówki na około 4-5 godzin. 
Aby wyjąć deser z filiżanki należy zamoczyć ją w gorącej wodzie na kilka sekund.

Mus owocowy:

4 nektarynki
1 łyżka masła
2 łyżeczki cukru

Nektarynki obrać, oddzielić od pestki, pokroić na mniejsze części. W garnku rozgrzać masło i wrzucić owoce. Podsmażać na małym ogniu przez około 10 minut, dodać cukier. Podgrzewać jeszcze przez około 10 minut pod przykryciem. Na koniec zmiksować na gładki krem. 
Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz