środa, 30 lipca 2014

Apple Pie

Trzeba korzystać z dobrodziejstw natury, dlatego też wybrałyśmy się wczoraj po pierwsze jabłka z ogródka, jeszcze nie do końca dojrzałe, bardzo kwaśne i twarde, ale w cieście smakują pysznie. Przepis znaleziony na: whiteplate.blogspot.com, jednak został odrobinę zmieniony z powodu bardzo kwaśnych jabłek.







Ciasto:

150 g zimnego masła
1 żółtko
1 jajko
60 g cukru (może być cukier puder)
240 g mąki
szczypta soli

żółtko i łyżeczka śmietany do posmarowania

Wszystkie składniki szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą
 i schłodzić w lodówce około 30 minut.

Farsz:

800 g jabłek
masło (na patelnię)
4 łyżki cukru (może być mniej lub więcej w zależności od jabłek)
cynamon do smaku

Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Masło rozgrzać na patelni, dodać cynamon, podsmażyć chwilkę i dodać jabłka. Po około 5-7 minutach dodać cukier. Poddusić chwilę aż jabłka zmiękną. 
Zostawić do przestygnięcia.

Ciasto podzielić w proporcji 60% do 40%, rozwałkować większą część i wyłożyć do formy. 
Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać fasolę lub groch. Piec spód przez 15 minut w 180 stopniach. Na podpieczony spód wyłożyć podsmażone jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta i położyć na jabłkach, brzegi skleić, górę nakłuć widelcem i posmarować żółtkiem rozmieszanym z łyżeczką śmietany. Temperaturę zmniejszyć do 175 stopni i piec 
przez około 30-35 minut (aż zrumieni się góra).

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz