poniedziałek, 29 grudnia 2014

Muffinki cytrynowo-kokosowe

Odkryłyśmy ciekawy smak muffinek. Cytryna i kokos świetnie się komponują a mleczna czekolada dodaje słodyczy. Jak każde muffinki, te również są proste w wykonaniu. Zmodyfikowałyśmy przepis znaleziony tu: www.mojewypieki.com/post/muffiny-kokosowe. Gorąco polecam!



Składniki:
(na 30 małych lub 10 większych muffinek)

150 g mąki pszennej
60 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
8 łyżek wiórków kokosowych
2 jajka
1/2 szklanki oleju
50 ml soku z cytryny
skórka otarta z jednej cytryny (na drobnych oczkach)

Wykonanie:

 W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Składniki mokre wlać do suchych i wymieszać widelcem (powinny pozostać grudki). Przelać ciasto do formy wyłożonej papilotkami. Piec 15-20* minut w temperaturze 180 stopni.

*Czas pieczenia zależy od wielkości muffinek, jeżeli są mniejsze to czas będzie krótszy a przy większych dłuższy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz