środa, 26 listopada 2014

Keks z jabłkami

Moje ulubione ciasto jest przy okazji najprostszym i najszybszym ciastem jakie robię. 
Przygotowanie zajmuje 20 minut, a reszta to już tylko pieczenie. Polecam leniwym łasuchom! :)






Składniki:

3 jabłka
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru*
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju

opcjonalnie: 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

*można dać całą szklankę cukru jeżeli jabłka są kwaśne

Przygotowanie:

Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkęJajka całe razem z cukrem ucieramy w mikserze. Dodajemy mąkę, olej i proszek. Miksujemy aż masa będzie jednolita i bez grudek. Wrzucamy do ciasta jabłka (i orzechy) i dokładnie mieszamy (najlepiej zrobić to łyżką, nie mikserem). Przekładamy do keksówki (około 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez około godzinę (przy krótszej formie czas będzie dłuższy, pieczemy do suchego patyczka). 

Smacznego!


1 komentarz: