Moje ulubione ciasto jest przy okazji najprostszym i najszybszym ciastem jakie robię.
Przygotowanie zajmuje 20 minut, a reszta to już tylko pieczenie. Polecam leniwym łasuchom! :)
Składniki:
3 jabłka
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru*
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
opcjonalnie: 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
*można dać całą szklankę cukru jeżeli jabłka są kwaśne
Przygotowanie:
Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę. Jajka całe razem z cukrem ucieramy w mikserze. Dodajemy mąkę, olej i proszek. Miksujemy aż masa będzie jednolita i bez grudek. Wrzucamy do ciasta jabłka (i orzechy) i dokładnie mieszamy (najlepiej zrobić to łyżką, nie mikserem). Przekładamy do keksówki (około 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez około godzinę (przy krótszej formie czas będzie dłuższy, pieczemy do suchego patyczka).
Smacznego!
może jakiś (dla mnie łatwy) przepis na grudzień? ;)
OdpowiedzUsuń