Pyszne i proste, nie trzeba mówić więcej :)
Przepis znaleziony na: www.kwestiasmaku.com
250 g mąki pszennej
100 g masła
50 ml mleka
25 g świeżych drożdży
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
około 300 g marmolady różanej
Wykonanie:
Miękkie masło rozetrzeć palcami z przesianą mąką. W szklance wymieszać drożdże z łyżeczką cukru i ciepłym mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut do wyrośnięcia. Jajko ubić z cukrem pudrem, dodać do mąki z masłem, wlać również drożdże. Ciasto wyrabiać około 10 minut, aż przestanie kleić się do ręki i będzie gładkie. Uformować kule, zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Ciasto podzielić na cztery części. Wałkować placki podsypując lekko mąką. Powinny być dość cienkie. Każdy pokroić na 8 trójkątów. W szerszej części trójkąta nałożyć łyżeczkę marmolady i zawijać do środka, formując rogalik (na początku nie wyglądają zbyt dobrze, ale przy pieczeniu nabierają ładny kształt). Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
15 minut w 200 stopniach, aż się zarumienią.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz