wtorek, 3 marca 2015

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Pyszne i proste, nie trzeba mówić więcej :)
Przepis znaleziony na: www.kwestiasmaku.com




Składniki (na 32 rogaliki):

250 g mąki pszennej
100 g masła
50 ml mleka
25 g świeżych drożdży
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
około 300 g marmolady różanej



Wykonanie:

Miękkie masło rozetrzeć palcami z przesianą mąką. W szklance wymieszać drożdże z łyżeczką cukru i ciepłym mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut do wyrośnięcia. Jajko ubić z cukrem pudrem, dodać do mąki z masłem, wlać również drożdże. Ciasto wyrabiać około 10 minut, aż przestanie kleić się do ręki i będzie gładkie. Uformować kule, zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Ciasto podzielić na cztery części. Wałkować placki podsypując lekko mąką. Powinny być dość cienkie. Każdy pokroić na 8 trójkątów. W szerszej części trójkąta nałożyć łyżeczkę marmolady i zawijać do środka, formując rogalik (na początku nie wyglądają zbyt dobrze, ale przy pieczeniu nabierają ładny kształt).  Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, 
15 minut w 200 stopniach, aż się zarumienią. 

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz