środa, 13 sierpnia 2014

Chałka, czyli świąteczne smaki w sierpniu

Tak szczerze mówiąc, popełniłam ogromny błąd przy pierwszym poście na tym blogu. Nie przedstawiłam ani siebie, ani "kucharki". Większość ludzi zapewne trafiła tu przez facebook'a, więc są to nasi znajomi, przyjaciele i rodzina. Jednak dla tych, którzy nas nie znają: Justyna, moja starsza siostra, gotuje, piecze i ogólnie rzecz biorąc krząta się po kuchni. Ja, Izabela, robię zdjęcia, piszę dla Was, czasem coś upichcę i przede wszystkim zajadam się tym co Justyna przygotuje. Jesteśmy amatorkami, to co dzieje się w naszej kuchni to czysta miłość to pysznego jedzenia. Rodzice nauczyli nas jak ważne jest wspólne przesiadywanie przy stole z rodziną.
 Chcemy dzielić się z Wami naszym zamiłowaniem.

Niedawno naszła nas ogromna ochota na chałkę, nigdy jej nie przygotowywałyśmy same. Zawsze na Święta Bożego Narodzenia jest tyle pracy, że nie wystarcza czasu na wszystko.
 Jednak dlaczego by nie upiec sobie chałki w wakacje?




Składniki:

Rozczyn:
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka  cukru
2 łyżki mleka

Ciasto:
500 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
20 g cukru
2 duże żółtka
220 ml lekko podgrzanego mleka
40 g masła, roztopionego i ostudzonego
1 opakowanie cukru wanilinowego

Do posmarowania:
żółtko wymieszane z łyżką mleka i szczyptą soli


Przygotowanie:

Rozczyn: 
Wszystkie składniki wymieszać w szklance i odstawić na 15 minut, do podwojenia objętości.

Ciasto:
Wszystkie składniki, oprócz mleka, umieścić w misce (razem z rozczynem) i wyrabiać mikserem, stopniowo dolewając ciepłe mleko, do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia. Przykryć folią aluminiową lub spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części (dwie chałki), każdą z nich podzielić jeszcze na trzy części i uformować z nich trzy długie wałki. Wałki spleść ze sobą, zaczynając od środka i kierując się w dół a później do góry. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-45 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte chałki posmarować żółtkiem z mlekiem i solą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec przez 30-40 minut (czas zależy od wielkości chałek).

Można oczywiście ciasto zagnieść ręcznie:
Mąkę wysypać na blat, dodać sól, cukier i cukier wanilinowy, żółtka, masło i rozczyn. Zagnieść nożem. Następnie stopniowo dodawać mleko. Ugniatać ciasto ręcznie, aż przestanie się kleić (można podsypywać mąka, ale nie więcej niż do 100 gram). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz