sobota, 6 września 2014

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami

Tak dużo ostatnio się dzieje, że nie miałam czasu czegokolwiek napisać. To przede wszystkim przez wakacje i ich koniec, z jednej strony jeszcze nimi trochę żyjemy, z drugiej - trzeba zabrać się do życia, wrócić do szkoły i zająć mnóstwem rzeczy. Nie wiem jak będzie wyglądać teraz nasz blog, ponieważ Justyna wraca do Szczecina. Co prawda ja czasem też coś upichcę, nie jest to jednak na tyle nowe, by się tym pochwalić, a raczej sprawdzone i oklepane. Możliwe, że nasz blog będzie "sezonowy". Posty będą się pojawiać w wakacje i wszystkie dłuższe przerwy, kiedy Justyna będzie szaleć w domowej kuchni. Jak na razie mam odłożone kilka zdjęć i przepisów, więc podzielę się nimi z wami w  najbliższym czasie :)




Składniki (na 12 bułek):

300 g mąki pszennej
130 ml mleka
15 g świeżych drożdży
50 g cukru
60 g masła
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
12 śliwek (lub 6 dużych podzielonych na połówki)
trochę cukru do śliwek
1 żółtko + łyżeczka mleka do posmarowania 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy około 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Dzielimy ciasto na 12 części i robimy z nich kulki. Każdą kulkę spłaszczamy, kładziemy na środku śliwkę i posypujemy połową łyżeczki cukru. Zaklejamy i formujemy okrągłą bułeczkę. Odkładamy na blachę, przykrywamy i zostawiamy na około godzinę. Smarujemy bułeczki roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy 15 minut w 210 stopniach. Jemy po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego! 


1 komentarz: