środa, 15 października 2014

Muffinki z jabłkami, żurawiną i orzechami włoskimi



Przepis na około 24 małe muffinki:

Składniki:

2 łyżki soku jabłkowego
60g żurawin (plus kilka do dekoracji)
75g masła
1 jajko
90g jogurtu naturalnego
60g cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego
125g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jabłko (lub 2 małe)
40g orzechów włoskich

Polewa lukrowa:

30g cukru pudru
1 łyżka soku jabłkowego


Wykonanie:

Sok podgrzać i zalać nim żurawiny. Masło roztopić i ostudzić. Jajko połączyć z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło. Mąkę pomieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i energicznie wymieszać (ciasto może zostać grudkowate). Jabłko oczyścić i pokroić w niedużą kostkę. Orzechy posiekać. Do masy dodać jabłka, orzechy i żurawinę. Ciasto wlać do zagłębień formy wyłożonych papilotkami i piec w 175 stopniach około 30 minut.
Muffiny wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
Polewa: cukier puder utrzeć z sokiem.
Wystudzone muffiny polać lukrem i ozdobić żurawiną i orzechami.
SMACZNEGO! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz