środa, 4 listopada 2015

Muffinki z gruszkami

Muffinki są zawsze dobrym pomysłem. Robi się je szybko i szybko się je zjada. Łatwo wrzucić kilka do pudełeczka żeby podzielić się nimi w szkole ze znajomymi. Właśnie dlatego tak bardzo je lubię. 



 Składniki:

200 g gruszek*
200 g mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru
jajko
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju

*waga już po obraniu i oczyszczeniu


Wykonanie:

Gruszki  myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, imbir i gruszki mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy jajko z mlekiem, dodajemy do mąki. Do całości wlewamy olej i szybko mieszamy (ciasto powinno zostać grudkowate). Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papilotkami (ja zawsze daję prawie do pełna, choć zazwyczaj piszą, żeby napełniać ok 3/4 foremki). Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
Smacznego ;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz