wtorek, 24 listopada 2015

Święta za pasem czyli piernik na szybko

Przepis sprawdzony podczas zeszłorocznych Świąt Bożego Narodzenia. Aromatyczny i wilgotny a zarazem szybki i prosty piernik ucierany.



Składniki:

120 ml płynnego miodu
2 łyżki brązowego cukru
120 g mąki
4 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
60 ml mleka
masło do formy

*jeżeli ktoś lubi, można dodać posiekane orzechy włoskie (ok. 2 łyżki) lub kandyzowaną skórkę pomarańczową (ok. 1 łyżkę), wtedy piernik będzie jeszcze bardziej aromatyczny
Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy miód z cukrem, zostawiamy do ostygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawę, sól i proszek do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i powoli miksując dodajemy do mąki. Dalej ubijając, cienką strużką wlewamy miód z cukrem. Keksówkę ok. 20 cm smarujemy masłem i wlewamy masę. Pieczemy około godziny w 175 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz